بازتاب تحولات برنامه هستهای ایران همچنان تیتر اصلی رسانههای باکو است
اغلب مطبوعات و رسانههای صوتی- تصویری جمهوریآذربایجان روز چهارشنبه ، همچنان تحولات مربوط به برنامه هستهای ایران را به عنوان تیتر اصلی و عمدهترین گزارشهای خود ، بازتاب دادند.
روزنامه روسی زبان “ینی زمان” با درج مقالهای پیرامون زورگویی غرب و رفتار غیرمنطقی آن در مورد برنامه هستهای ایران ، بااشاره به اینکه ایران تنها قدرت منطقهای با جمعیت ۷۰میلیون نفری و ذخایر انرژی است که مانع اصلی در راه سیطرهطلبی جهان غرب است ،تصریح کرد : هدف آمریکا خارج کردن این قدرت منطقهای ، از گردونه است .
این منبع افزود: آمریکا، جمهوری اسلامی ایران را در تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای متهم میکند، ولی در واقع هدف این ابرقدرت ، محروم ساختن تهران از تکنولوژی هستهای است.
این روزنامه با بیان سابقه مناسبات دوستانه آمریکا و ایران اضافه کرد:
در زمان پهلوی این کشور به ژاندارم غرب و اسراییل در منطقه تبدیل شده بود ولی در زمان حاضر ، با سیاست سلطهگری آنها به مقابله پرداخته است .
“ینی زمان” در ادامه با پرداختن به جایگاه جمهوریآذربایجان در مجادله غرب و ایران ، با مشارکت باکو در برنامههای ضد ایرانی واشنگتن مخالفت کرد.
این روزنامه با اشاره به تلاشهای آمریکا برای کشاندن جمهوریآذربایجان به ماجراجوییهای خود در منطقه ، تاکید کرد: ورود در گردونه همکاری با این ماجراجوییها در منطقه ، تحت هر بهانهای هیچ گونه همسویی با منافع ملی باکو ندارد .
در این مقاله با تاکید به سوابق روابط دو کشور همسایه پس از استقلال جمهوری آذربایجان ، آمده است : اختلاف بین باکو و تهران ، پس از به قدرت رسیدن نیروهای ناسیونالیستی و غربگرا آغاز شد ، بطوریکه “ایلچیبیک” (رییس جمهوری اسبق آذربایجان) مسائل تجزیهطلبانهای را در مورد ایران مطرح میکرد.
پس از وی تحرکات ناسنجیده برخی محافل باکو ، باعث آن گردید که ایران همکاری با همسایگان دیگر را مدنظر قرار داده و گسترش دهد.
این روزنامه تاکید کرد : جمهوری آذربایجان و ایران دارای مشترکاتتاریخی و فرهنگی فراوانی هستند و بنابراین ، باکو نباید در اقدامات ضد ایرانی بیگانگان مشارکت کند .
این منبع در ادامه با اشاره به سفر اخیر الهام علیاف به واشنگتن و برخی تحلیلهای مطبوعات باکو در این رابطه ، نوشت : برخی نهادها و محافل آذری ، نقش این کشور در طرحهای ضدایرانی آمریکا را بیش از حد بزرگ میکنند که اینگونه تبلیغات نادرست و زیانآور است .
روزنامه “گوندلیک آذربایجان” نیز در مطلبی نوشت : وزیر امور خارجه آمریکا خواستار پیروی ایران و کره شمالی از لیبی شده است .
“کاندولیزا رایس” این مطلب را هنگام تشریح مساله برقراری روابط دیپلماتیک با لیبی و حذف نام این کشور از فهرست ممالک حامی تروریسم اعلام کرد .
این مقام آمریکایی بدون اشاره به دلایل عدم همراهی بسیاری از دول جهان با نظرات تند آمریکا در مورد برنامه هستهای صلح آمیز ایران ، مدعی شد ، جامعه جهانی برای ایجاد تحول در رفتار حکومتهای کره شمالی و ایران تلاش میکند، زیرا این روند از نظر تامین امنیت و صلح در جهان حایز اهمیت است .
به گزارش گوندلیک ، رایس از ایران و کره شمالی خواست تصمیم راهبردی در این خصوص بگیرند.
روزنامه “اکسپرس” در مطلبی از آمادگی اتحادیه اروپا برای همکاری در زمینههای اقتصادی ، انرژی هستهای و حتی امور امنیتی با ایران ، در صورت تعلیق غنیسازی اورانیوم از سوی تهران خبر داد و نوشت : ولی به احتمال قوی غرب به مدت مدیدی سرگرم مساله ایران خواهد شد.
این منبع همچنین با اشاره به تهدید مسوول امور سیاست خارجی و امنیت اتحادیه اروپا مبنی بر احتمال اعمال تحریم در صورت عدم خودداری ایران از روند فعلی ، افزود: “خاویر سولانا” از تشریح جزییات پیشنهادهای نهاد یاد شده به ایران ، خودداری کرد و طرح این مساله را همزمان با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد ، محتمل دانست.
این روزنامه در ادامه با اشاره به دیدار وزیر امور خارجه ایران با سفیران آلمان ، فرانسه و انگلیس در تهران به نقل از منوچهر متکی اعلام کرد ، کشورش آماده بررسی پیشنهادهای اتحادیه اروپا است .
این در حالی است که به گفته مقام ایرانی ، تهران آماده پذیرش پیشنهاد- هایی است که حق ایران را در دستیابی به فناوری هستهای و تولید سوخت اتمی ، به رسمیت بشناسد.
بر پایه این گزارش ، در این میان روسیه و چین اعلام کردند ، حین مذاکره درباره قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل درخصوص ایران ، مخالف اعمال تحریم علیه تهران خواهند شد .
این روزنامه در عین حال از عجز غرب در قبال برنامه هستهای ایران و تصمیمگیری نهایی در این زمینه خبر داد و با اشاره به این که غرب قادر به حل بحران ایران در آینده نزدیک نیست ، نظر داد : این مساله دیگر لوث شده است .
روزنامه “آزادلیق” در مطلبی از مخالفت وزیر کشور جمهوری آذربایجان با مداخله نظامی علیه ایران و یا بروز هر حادثه ناگواری در این کشور خبر داد .
به نوشته این منبع ، “رامیل اوسوباف” در پاسخ به سووالی در مورد مهاجرت ایرانیان به جمهوری آذربایجان به دلیل تهدیدات آمریکا علیه این کشور ، تاکید کرد : رنگ و لعاب این مساله ، بیش از واقعیتی که وجود دارد ، جلوه داده میشود.
این مقام مطرح آذری ، با اشاره به روند عادی سفر اتباع خارجی به جمهوری آذربایجان افزود : از ایران ، ترکیه و کشورهای همسود ، جهانگردان زیادی به کشور ما میآیند و این وضع با سالهای قبلی چندان فرق نمیکند.
به گفته وی ، در سال ۲۰۰۵میلادی نزدیک به دویست هزار نفر از ایران به جمهوریآذربایجان سفر کردهاند که به همان میزان نیز آذربایجانیها از ایران بازدید کردهاند و این در حالی است که نه ایرانیها و نه آذریها برای همیشه در این کشورها ماندگار نشدهاند.
این روزنامه در مطلب دیگری به نقل از وزیر امور خارجه ایران نوشت :
تهران از تحقیقات هستهای صرف نظر نخواهد کرد و آماده گفت و گو در این زمینه است .
به نوشته این منبع ، متکی در دیدار با سفیران فرانسه ، انگلیس و آلمان در تهران اعلام کرد ، ایران از هر گونه پیشنهادی که حق مسلم این کشور برای دستیابی به تکنولوژی هستهای را تامین و حل صلحآمیز این مشکل را پیشبینی میکند، استقبال مینماید .
روزنامه “ “۵۲۵نیز به نقل از خبرگزاری “نووستی” روسیه نوشت : گزارش مسوولان وزارت دفاع آمریکا برای رییس جمهوری این کشور درباره پیامدهای ضربات هوایی احتمالی به ایران ، باب طبع جورج بوش نبوده است .
این منبع سپس به نقل بخشهایی از نوشته روزنامه “نیوزویک” پرداخت که طی آن “دونالد رامسفلد” وزیر دفاع آمریکا از سنای این کشور خواست از مذاکرات پیرامون عملیات نظامی علیه ایران ، خودداری کنند.
بر پایه این گزارش ، به گفته وزیر دفاع آمریکا ، پیامدهای اقدامات تلافیجویانه ایران علیه کشورش و اسراییل تلخ خواهد بود .
شبکه تلویزیونی غیردولتی “آینس” نیز در خبری بیانات محمود احمدینژاد در باره پیشنهاد مطرح اتحادیه اروپا در مورد برنامه هستهای این کشور را منعکس کرد.
بر پایه این گزارش ، رییس جمهوری ایران پیشنهاد کشورهای آلمان ، فرانسه و انگلیس درباره واگذاری رآکتور هستهای آب سبک به ایران را رد و تصریح کرد ، پذیرش این پیشنهاد به مثابه عوض کردن طلا با شکلات است و آنها فکر میکنند که کودک خردسالی را فریب میدهند .
احمدینژاد تاکید کرد ، ایران نیازی به چنین پیشنهادهایی ندارد و آن را مجبور به خروج از قرارداد منع گسترش سلاح هستهای نکنید.
آینس در خبر دیگری ، از نگرانی آمریکا نسبت به حضور آتی رییس جمهوری ایران در نشست سازمان همکاری شانگهای که قرار است در تابستان جاری برگزار شود ، خبر داد و به نقل از سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا افزود:
واشنگتن در صدد بررسی این مساله با روسیه است .
وزیر امور خارجه روسیه در این میان با اشاره به شرکت محمود احمدینژاد در این نشست ، افزود : این نشست ارتباطی با برنامه هستهای ایران ندارد.
راستی! برای دریافت مطالب وردپرسی در کانال تلگرام فایل دانلودر عضو شوید.